Chargement

Story

Het verhaal begint in de zomer van 1988 terwijl een groep vrienden Marokko doorkruist in de 4L. Het zijn allemaal studenten. Ze zijn verbijsterd als ze horen dat le Circus, een trendy club in Ukkel, het volgende schooljaar niet meer zal opengaan...

 • 1988

  Het verhaal begint in de zomer van 1988 terwijl een groep vrienden Marokko doorkruist in de 4L. Het zijn allemaal studenten. Ze zijn verbijsterd als ze horen dat le Circus, een trendy club in Ukkel, het volgende schooljaar niet meer zal opengaan...

  Zittend op een rots in Tafraout komen Christophe Brochier en Stéphane Rutté op het idee om dit verlies op te vangen door een nieuwe plek te creëren voor Brusselaars op zoek naar een feestje. Christophe, student aan la Cambre, vindt de ideale plek: een kelderverdieping op zijn kot in de Emile de Becolaan. De ruimte, die le Villeneuve wordt genoemd, oogt niet mooi, maar voldoet aan hun zeer simpele behoefte: een bar en een geluidsinstallatie. Stéphane, student aan de Solvay Business School, stelt aan een van zijn studiegenoten, Olivier Stulemeijer, voor om aan het project mee te werken. Zijn vriendenkring is immers een prima aanvulling op die van Christophe en Stéphane. Hoe meer zielen...

 • 1989

  Drie maanden gaan voorbij en de eigenaar van de ruimtes, die door de politie wordt lastiggevallen voor nachtlawaai en foutparkeren, verzoekt ons dringend een andere locatie te zoeken om onze feestjes voort te zetten.

  Toevallige ontmoetingen leiden hen al heel snel naar les Jardins du Bois in het Terkamerenbos. De eigenaar van de ruimtes, Yannick Ravet, een topfiguur in het Brusselse nachtleven in de jaren ’70 en ’80, ontvangt hen heel vriendelijk en toont een sterke belangstelling in hun prille concept in volle ontwikkeling. De deal wordt in een oogwenk gesloten. Het wordt hun eerste win-winsituatie: Yannick vult zijn Jardins du Bois in de winter en het jonge trio vindt een grotere en beter gelegen zaal. Les Jeux d’Hiver is heel snel op zaterdag en later ook op vrijdag open. Yannick leert hen alle kneepjes van het vak. Dat jaar ontvangen ze ook de Gipsy Kings voor een onvergetelijke zigeuneravond en opent hun Pop’art Café de deuren.

 • 1991

  Handelsingenieurs Olivier en Stephane en Christophe, afgestudeerd in communicatie en grafische kunsten, willen Les Jeux op hun eigen manier leiden...

  Dus na een heel mooie samenwerking van twee jaar stellen ze Yannick voor om zijn aandelen over te nemen. Hij gaat hiermee akkoord. Dan is het tijd voor hun eerste businessplan. De onderneming verloopt vlot en ze staan opnieuw met zijn drieën aan het hoofd van de Games…
Er volgt een lange periode van groei, het organiseren van speciale avonden, Nieuwjaar, astrologieavonden, thema-avonden, 21 juli, … Ze profiteren er ook van om de inrichting te verbeteren en om een buitenbar toe te voegen. Hun muziekstijl wordt verfijnd en ze willen graag allerlei soorten met een subtiele afwisseling tussen oude en nieuwe nummers in alle genres. De Jeux d’Hiver-stijl wordt een must voor elk chic zichzelf respecterend huwelijk. De klanten willen het beslist netjes, zelfs al luisteren ze naar AC/DC.

 • 1993

  Voor het eindejaarsfeesten werkt Les Jeux d’Hiver samen met de groep Vol de Nuit. En zo ontstond het label "Vol d’Hiver".

 • 1996

  Na acht jaar continu evolueren stelden de drie vennoten de structuur van de voorzalen weer aan de orde.

  De beroemde vierkante bar verschijnt, met eromheen een koloniale inrichting bestaande uit tweedehandsmeubelen, oude gravures, antilopentrofeeën en een legendarische koperen luchter. Het restaurant wordt groter en heeft succes. Er worden enkele concerten georganiseerd met artiesten uit vervlogen tijden: Patrick Juvet, Imagination, de Gibson Brothers, Abba Gold, Jimmy Summerville, Lou and the Hollywood Bananas en Boney M. Het logo van les Jeux werd ook herzien en verbeterd.

 • 1997

  Al jaren leven ze zich uit in de uitnodigingen. Qua vorm en uitzicht kan alles. Ziehier een voorbeeld (skistation 1997/1998)

 • 1998

  Dit jaar wordt het achterste gedeelte van het gebouw op zijn beurt volledig gerenoveerd.

  Grote ronde bars, een draaiende dansvloer, alles in een mengeling van glas, hout en metaal. Een moderne aanpak om de jongste klanten tevreden te stellen. Tegelijkertijd wordt de buitenbar vernieuwd. Hij verdwijnt geleidelijk aan om uiteindelijk een volledig nieuwe zaal te vormen: de Patio. volledig bekleed in wit hout en uitgerust met een nieuwe "dj"-set. De formule "3 keer ambiance, 3 dj’s, of niets" heeft succes. Voor het tienjarig jubileum van Les Jeux nodigen Olivier, Stéphane en Christophe de legendarische groep Sister Sledge uit voor een concert dat uitzonderlijk op een andere plaats wordt georganiseerd: de hippodroom van Groenendaal.

 • 2002

  Stephane stapt uit het avontuur om andere horizonten te gaan verkennen. Datzelfde jaar wordt het concept "Jeudi Jay" gelanceerd: elke donderdag neemt een grote naam uit de internationale dj-scène plaats achter de draaitafel: dj Pipi (Ibiza), David Guetta, Bob Sinclar, Claude Challe (Parijs) en vele anderen,...

 • 2003

  Na 15 nachtelijke jaren vragen Oliver en Christophe hun oude vrienden Cédric d’Alcantara en Michel Dens om directeur te worden van de onderneming. Het is de bedoeling om het team een nieuwe impuls te geven.

  Ook dit jaar heeft de eerste editie van de "Rallye aux Jeux" plaats, een leuke tocht met oudgedienden in samenwerking met Vincent de Raikem van de Rallye des Autos. De avond van het 15-jarig jubileum wil beslist legendarisch zijn.

 • 2005

  Op 6 december brengt Sinterklaas via de schoorsteen een lelijk cadeau. Hij verkiest scholieren boven nachtbrakers en les Jeux (de voorste zalen) gaat in vlammen op.

  Vanaf dan hebben ze geen andere keuze dan terug te keren naar la Patinoire, aan de andere kant van de parking, om de trouwe klanten van de Bar Carré de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten. De operatie gaat snel. En na goed een centimeter as te hebben verwijderd, beginnen, slechts twee weken na de brand, op enkele meters daarvandaan de Patio en de dansvloer opnieuw te draaien.

 • 2006

  Op 9 maart, na negen en een half jaar hard werken, onderging de volledig vervallen la Patinoire een complete facelift.

  Met zijn modernere koloniale stijl stralen de afficionados van de Bar Carré weer. Net zoals hun eigenaars. Michel verlaat hen om nieuwe avonturen te gaan beleven. Tegelijkertijd werken Olivier en Christophe, in nauwe samenwerking met Monumenten en Landschappen, al aan de plannen voor de nieuwe Jeux d’Hiver. Deze laatste zou de Chalet des Rossignols graag terugzien in zijn oude glorie van 1925. Het is twee jaar wachten op de bouwvergunning, maar ze benutten die tijd ten volle om tal van evenementen te organiseren.

 • 2008

  De werken gaan van start en worden zodanig gepland dat er steeds een deel van les Jeux d’Hiver actief blijft. De klanten laten zich van hun beste kant zien als ze verplicht over tijdelijke loopbruggen in niet-waterdichte tenten moeten om van de ene zaal naar de andere te gaan.

 • 2009

  Op 23 maart worden de nieuwe vierkante bar, het restaurant en de salonbar met hun technologische innovaties feestelijk geopend. Direct daarna verschijnt de derde versie van het logo.

  Op 26 september gaan ze verder met de opening van de nieuwe Patio en hun beroemde inklapbare bar.

 • 2010

  Op 20 februari opent de BoMA (Bar of Modern Art) met zijn grote glasraam dat uitgeeft op het bos een eerste kunsttentoonstelling. Twee maanden later volgt de laatste touch: de ingang wordt verplaatst en de centrale bar is operationeel. Oef, klaar!

  Met een ultramoderne en zeer hedendaagse inrichting, getekend Christophe, een financieel plan uitgewerkt door Olivier en Cédric als orkestdirigent gaat les Jeux d’Hiver een nieuw tijdperk in...